Pomocná navigace

Postranní panel se rozklikne ikonkou vlevo nahoře

Záhada zamčeného pokoje



Tuhle nedávnou noční víkendovou službu na záchrance jsem měl  v jiném měsě, našel jsem si ji přes burzu nabídek volných služeb.  Začala sice dost neklidně, ale celkem obvyklé  případy, bolesti na hrudi, dušnost... takže když se po probdělé noci  objevilo na displeji "polytrauma, pád z deseti metrů" tak ve mně zatrnulo.

Pád z výšky  přes tři metry a výše se bere jako možné polytrauma už z principu - mechanismus úrazu. (Polytrauma - pokud si pamatuji definici - je definováno závažným poranení dvou a více orgánů nebo závažným poraněním jednoho a lehčím poraněním dalších orgánů. Nemusí být hned rozpoznáno a v tom spočívá jeho zákeřnost. Krvácení do břicha  z roztržených jater či  sleziny se někdy projeví až po desítkách minut, když je krevní ztráta taková, že nemocný upadá do šoku. Proto se nyní začínáme školit v rychlém orientačním vyšetření ultrazvuku břicha. Malé ultrazvukové vyšetřovací přistroje, které nejsou větší než mobilní telefon, mají umožnit rychlé orientační vyšetření břicha, a zjistit přitomnost volné tekutiny jako znak vnitřního krvácení. Taky některá poranění hlavy jsou nebezpečná. Krvácení pod mozkovou plenu může být dlouho bez příznaků, a projeví se, až když hematom začně utlačovat mozkovou tkáň. Proto jsou poranění, ke kterým se na základě jejich mechanismu přistupuje primárně jako k potenciálnímu polytraumatu. Jsou to pády z výšky přes tři metry, dopravní nehoda s úmrtím spolujezdce nebo náraz ve vysoké rychlosti apod.) 
A deset metrů, to musí být flákanec. Tipuji, že  pokud by spadl na hlavu, bude pak  hlava na kaši a tedy zranění neslučitelné s přežitím. To  postačí zavolat kriminálku (neboť ač je gravitace přírodní jev, takový mechanismus úmrtí je zjevně nepřirozený. (Každé nepřirozené úmrtí, tzn. úmrtí v souvislosti s vnějšími vlivy, nebo i jen podezření na ně, se musí ohlásit policii. To však ještě neznamená, že bude vyšetřováno a že bude provedena pitva, vnitřní postupy policie a státních zástupců nebývají zcela pochopitelné). 
Pokud by dopadl jinak, třeba na záda,  tak určitě zlomeniny, vnitřní krvácení z utržených jater a nejspíš rozsekané obratle, určitě šok a bezvědomí. 
Přiznám se, takto zraněného jsem za těch necelých pět let práce  v záchranné službě ještě neměl, jen modelové situace při  simulaci v kurzu. Proto byla ve mne malá dušička. 


Ale vypadalo to zcela jinak. Přijeli jsme na sídliště. Nejdřív jsme ale museli vyšlapat do pátého patra - bez výtahu. V tomto městě se stavěly domy bez výtahu až do sedmého patra. Uvítala nás krásná blonďatá dívka, 17 let, oči uplakané. "On leží vedle..." 

"Vedle" najdeme dost potlučeného mladíka, naříkajícího bolestí. Oděrky a modřiny na celém těle, levá paže poněkud nepřirozeně zaúhlená, takže asi zlomená, přes krátké kalhoty prosvítá oteklé pravé stehno...ale jinak nevypadá jako těžce raněný. Přinejmenším ne rozsekaný jako po pádu z deseti metrů.

Děvče vysvětluje: "To je můj kluk. Je nám oběma 17, chodili jsme spolu do školy...Byli jsme sami doma... A dnes jsme byli slavit, no pařit, celou noc. (byl víkend, sobota ráno). No něco se vypilo. Ne, žádné drogy, co si o nás myslíte... Vrátili jsme se asi před hodinou,  něco kolem půl páté, a šli si hned lehnout. No hned jsem usnula..ale za chvilku zazvonil na mne u dveří a vypadal takhle. Ano, u bytových dveří zvenku. Asi vypadl z okna.."

 


 

Podívali jsme se z okna z tohoto pokoje. Bylo to v pátém patře. Okno mířilo do parku. Přímo pod oknem vidíme  kamenné dlaždice a železná mříž na kanál. Kolega saniťák ostří zrak, zda tam nespatří  nějakou kaluž krve, ale nevidí. Akorát na parapetu je jakýsi otisk. Může být od boty, tenisky?

Takže rutina. Možné polytrauma, poranění páteře leží  na dlani, takže krční fixátor - pro případ poranění krční páteře, vakuová matrace. A žíla, chlapec zjevně trpí bolestmi, je mu třeba něco píchnout. Rozhoduji se pro fentanyl, na začátek 50 mikrogramů, to je pak rezerva, dá se podle potřeby přidávat. Ale opatrně, pokud má k tomu vypito,může to moc tlumit. Fentanyl nebo sufentanyl je silnější derivát morfia. 


 

Kluk vyjeveně kouká a ptá se: "Co se stalo? Jak jsem se sem dostal?" Odpovědi si nepamatuje a za chvilku se ptá znovu: "Co se stalo?" Tomu se říká perseverace. Nefunguje krátkodobá paměť, jako byste měli poruchu na nahrávní do paměti na mozku. Nemocný se na něco zeptá, ale po pár sekundách zapomene, že jste už odpověděli, a zeptá se znovu na to samé. Pořád stejné otázky nebo věty, připomíná to přeskakující gramofonovou desku. Známe to u amnestické poruchy, tzv. transietní globální amnézie. A taky u otřesu mozku to vídáme. Naštěstí je tahle porucha skoron vždycky přechodná. Ti nemocní nejsou zmatení, v podstatě jejich jednání a otázky mají logiku, pokud známe okolnosti, ale na vyděšené příbuzné činí zmatený dojem.
Později, když se trochu vzpamatoval, vypráví: "Probudil jsem se v parku v trávě pod stromy. Nevím, jak jsem se tam dostal. V pyžamu. Tak jsem vstal, a šel nahoru, naštěstí vchodové dveře byly otevřené."

Jak se dostal ze zamčeného pokoje dolů? Pořád teorie, že vypadl či vyskočil z okna. Ale proč? Ptáme se na hádky, konflikty, sebevražedné myšlenky. Ne, byli přece slavit. Ne, jsou mladí a štastní, svět jim leží u nohou.

Nebo snad nějaké drogy, po kterých by byl zmatený a spletl si okno se dveřma, třeba cestou na záchod? 


 

Každopádně za chvíli taháme mladíka zabaleného ve vakuové matraci. Tedy znehybněného, kdyby měl poraněnou páteř. Sice  hýbe všemi končetinami a doteky cítí taky, nevypadá to tedy na míšní poranění. Ale preventivní opatření.  Pět pater bez výtahu čtyři chlapi, to jde, ale není to pro tintítka. Na konci funím jako hroch. Už nejsem nejmladší a nejsem nějaký vzpěrač. 

Naštěstí to není na urgetní příjem místní nemocnice nijak daleko. Objednávám rovnou šokovou místnost -  možné polytrauma podle mechanismu, pád z velké výšky. Kolegové ale kroutí hlavou,  stejně jako předtím já.Při takovém pádu by čekali větší zranění. Otřes mozku, naražená žebra, zlomená levá pažní kost...ale jinak snad z toho vyšel celkem dobře. 



Diskutoval jsem pak o tom na sítích. Kamarádka -  zdravotní sestra - byla rychle hotová: "Oni ožralci  mají prostě štěstí. Možná byl zfetovaný. No mohl mít i otřes  mozku, to vymaže paměť. Ale alkoholikům se obvykle nakonec nic nestane."

Je fakt, že manželka moje přišla s elegantnějším vysvětlením: "On asi nevypadl z okna. Normálně se probudil a chtěl ven, třeba kouřit. No a přitom se vymlátil na schodech, praštil do hlavy a zapomněl, co chtěl." Je pravda, že toto přízemní vysvětlení lépe odpovídá rozsahu poranění.

Komentáře

  1. No, nech to bolo akokoľvek, hlavne, že sa mu nič vážne nestalo, ale inak kamarátka má pravdu. Pravidelne vidím/čítam, že opitý vodič spôsobí vážnu nehodu, ale pravidelne jemu takmer nič nie je, koľkokrát"odíde" po vlastných a zvyšok odváža rýchla alebo aj vrtuľník

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá záhada. Tipuji, že manželka na to nakonec fakt kápla :-)

    Chtěla jsem komentovat stručně, ale vybavil se mi při psaní vtípek:
    "Manželství je svazek dvou osob z nichž jedna má vždy pravdu. A ta druhá je manžel".

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejlépe hodnocené

Proč je tu vlastně tento blog

Konfrontace

Když doktor myslí, že je nemocný

Omyl VI - Bolesti na hrudi

Obyčejná