Pomocná navigace

Postranní panel se rozklikne ikonkou vlevo nahoře

Zázrak III - Metastázy v kostech

Tento a podobné případy jsou celkem časté a s podobnými se setkával i později. Tento se udál před mnoha lety, krátce po začátku mé kariéry,
Spočívají v chybné interpretaci (vyhodnocení) výsledku, například rentgenových.


Paní Ilona k nám nastoupila jako sanitářka. Všichni jsme ji měli velice rádi. Byla ve věku už nikoliv nejmladším, vě věku žen, které vědí leccos o životě, padesátnice.
Málokdo kolem sebe vyzařoval tolik optimismu a lidského tepla, jako ona. Vždy usměvavá, nikdy si na nic nestěžovala, ráda ostatní chválila. Byla to kráčející optimismus.


Přitom si s ní osud, tak jak to bývá, nelehko zahrál. Dospělé děti, z nichž ne všechny se povedly, a rozvracené rodinné poměry.

I potom, co odešla do důchodu, jsme se nadále stýkali a s jednou kolegyní ji pravidelně navštěvovali. Nakonec se na ní usmálo štěstí, našla si lásku, dokonce se znovu vdala.

Jenže osud ji přece jen zasáhl. Hodgkinova nemoc, lymfom, prognózou z těch lepších, ale přece jen maligní onemocnění. Takže namísto užívání si vnoučat a důchodu pravidelné návštěvy na hematologii a opakované chemoterapie.

Vždycky trpěla na bolesti v zádech. Často naříkala, ale nějak moc výrazně, neměla ve zvyku si stále stěžovat. Už v práci chodila na rehabilitace. Ona si neměla ve zvyku na něco stěžovat. A kdo netrpí ve vyšším věku na bolesti zad, že.
Nyní se však bolesti v zádech vystupňovaly...takže diagnostika včetně magnetické rezonance.
A z magnetické rezonance přišel onen popis rozsáhlé tumorózní - pravděpodobně metastatické postižení téměř všech obratlů. V souvislosti s Hodgkinovým lymfomem hodně nedobrá zpráva.

Paní Ilona si samozřejmě tento nález přečetla. A i když neměla zdravotnické vzdělání, po několika letech v nemocnici si dovedla nález přeložit. V podstatě rozsudek smrti.
V nejlepším případě ozáření a další chema, ale na delší život to již nevypadá.

Hodgkinův lymfom má ale celkem dobrou prognózu. A Ilona byla bojovnice, kterou jen tak něco nesrazí.
I když to tak jednu dobu nevypadalo. Vzpomínám na návštěvu, kdy plakala, a my s kolegyní se jí pokoušeli utěšit. Nyní to byla ona sama, by potřebovala a získat energii.

Před další plánovanou chemoterapie byla provedena biopsie. Nádorové onemocnění však prokázáno nebylo. ti po další cyklu chemoterapii žádné další zhoršování nálezu

Po necelých šesti měsících jsme se zúčastnili další rentgenové vizity. Proběhla kontrola magnetické rezonance nález se však výrazně nezměnil. Při metastatické postižení maligního původu se však očekávala z progrese. Které nedošlo teď celé nález byl potom znovu přehodnocena že nešlo o metastatické postižení ale o těžkou osteoporózu která může tumorózní postižení imitovat. V dalším v průběhu dostávala paní Ilona léky na osteoporózu, včetně hormonální terapie.

Jaký byl další osud, už ani nevím. Protože záhy po této události jsem odešel do jiné nemocnice, a nakonec i ze země.
Jenom jsem slyšel, že se Ilona vyléčila dál, se tady postihl nemilosrdný osud - těžce onemocněl její nový muž svého štěstí v lásce si tedy nakonec dlouho neužila.

Případy chybného vyhodnocení nálezu magnetické rezonance jako malignity jsou celkem časté a setkával jsem se s tím i později. Osteoporóza dokáže nádorové postižení imitovat. Je ale dobře léčitelná. Z toho důvodu je třeba být opatrný, eventuálně tuto krajně osudnou diagnózu pečlivě ověřit.

Možná budete namítat, že nešlo o žádný zázrak, prostě chybně vyhodnocený nález. Ale kdyby se to stalo vám, nebyl by to pro vás zázrak?

Komentáře

Nejlépe hodnocené

Proč je tu vlastně tento blog

Konfrontace

Když doktor myslí, že je nemocný

Omyl VI - Bolesti na hrudi

Obyčejná