Pomocná navigace

Postranní panel se rozklikne ikonkou vlevo nahoře

Když se potřebuje vyčurat

Je celkem zajímavé, že naše zdravotnictví jaksi nepočítá s tím, že nemocný může mít nějaké potřeby. Pokud by tomu bylo jinak, určitě by architekti a projektanti akutních příjmů vymysleli, jak ošetřit situaci, že se nemocnému prostě chce. Bohužel zatím mi není známo, že by bylo něco dobrého vymyšlené.
Tyhle situce jsou stejné - v Čechách, v Německu, vlastně kdekoliv jsme byli.
Bildergebnis für bažant močení"
Klasická modelová situace. Pacient nebo pacientka se srdečním onemocněním si zavolá záchranku pro dušnost. Dušnost je někdy taková, že se zadýchává už při řeči a pokusu vstát, dojít si na záchod je iluzorní (a může být i nebezpečné, pamatuji několik případů, kdy jsme lidi našli mrtvé - právě na záchodě nebo ve dveřích před ním. Asi se jim udělalo zle cestou).

Pak přijede záchrank a, nasadí se kyslíková maska, možná s přetlakem (CPAP), a nemocný či nemocná dostane po založení žilního přístupu Furosemid - diuretikum, tedy močopudný prostředek.

Pokud se dosud na WC nechtělo, tak při dobře fungujících ledvinách se do deseti minut bude chtít. Pokud vysloví přání na stranu, obvykle je odpálkován(a) s tím, že na to nyní není čas. Pravda, zachraňujem, reanimujem, není čas na chcaní nebo sr...
Sanitka není takovými prostředky jako mísa či bažant vybavena. Máme jen pytlíky na zvracení, do těch se chlap dokáže vymočit, když se mu fakt hodně chce. Pro ženy ještě horší. "Vydržte, nebo to pusťte do oblečení, spěcháme."

Ono po dojetí na centrální příjem to nebývá lepší. Pokud je smůla, a nejsou volné boxy, někdy to chvíli trvá. Ani box není na takovou situaci vybavený. Aspoň že tam mají mísy a bažanty. Snad sestřičky neoponeou aspoň přivřít dveře, když při takové intimní chvilce bývá přítomno tři a více lidí.

Dokážete se vyčurat vleže do bažanta za přítomnosti dvou žen, některá může být i mladá a hezká, zatímco vám lepí elektrody ekg? Já tedy ne, ani jako zdravý. Takže chápu, že je lepší rychle zavést katetr, a problém je vyřešen. Ne tedy problém s velkou. Do mísy jsem to nezkoušel. Nehledě na trapné zvuky a pak ten odor, při kterém kroutí nosy ti, co dále vejdou.

Ne, prosím, pokud dostat infarkt, tak pokud to půjde, až po vyprázdnění


Komentáře

  1. Díky za tento článek. Bohužel, musím potvrdit u osobní zkušenosti. Psychická újma takového pacienta pak musí trvat po cely život. Jsme lidé. Chivejme se k sobě lidsky a chráňme důstojnost

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejlépe hodnocené

Proč je tu vlastně tento blog

Konfrontace

Když doktor myslí, že je nemocný

Omyl VI - Bolesti na hrudi

Obyčejná